Aktuální poznatky o HPV infekci - Mladěnka, Aleš; Kubečková, Alena; Sláma, Jiří (Česká gynekologie, 2016)
Cíl studie: Přehled aktuálních informací o HPV infekci. Typ studie: Souhrnný přehled. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika, Fakultní nemocnice Ostrava; Porodnická a gynekologická klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové; Gynekologicko-porodnická klinika, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Metodika a výsledky: Lidský papilomavirus (HPV) je sexuálně přenosný patogen, který způsobuje anogenitální onemocnění. Perzistence virové infekce s vysoce rizikovými genotypy HPV způsobuje prakticky všechny nádory děložního hrdla, asi 60 % nádorů vulvy, 70 % nádorů vaginy a 93 % nádorů anu. Závěr: Objev onkogenního potenciálu HPV a znalosti etiopatogeneze HPV infekce umožnily velký pokrok v primární a sekundární prevenci prekanceróz a maligních onemocnění.
Keywords: rizikové faktory; Humans; sekundární prevence; DNA testy na papilomavirus; ženské pohlaví; Risk Factors; nádory děložního čípku; Condylomata Acuminata; Sexually Transmitted Diseases, Viral; kondylomata akuminata; vakcíny proti papilomavirům; Secondary Prevention; Papillomaviridae; lidé; Uterine Cervical Neoplasms; Human Papillomavirus DNA Tests; Papillomavirus Vaccines; sexuálně přenosné nemoci virové; Female