Akutní inverze dělohy po porodu - Pechová, Eva; Bydžovská, Ivana; Krausová, M; Ľubušký, Marek (Česká gynekologie, 2016)
Cíl práce: Popis případu akutní inverze dělohy po porodu, při kterém se podařilo dělohu úspěšně manuálně vaginálně reponovat. Typ práce: Kazuistika. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnické oddělení, Krajská nemocnice Liberec, a.s.; Porodnicko-gynekologická klinika LF UP a FN Olomouc. Vlastní pozorování: Těhotná žena, 36 let, I. gravida, po vaginálním porodu eutrofického plodu v 39. týdnu těhotenství se ani přes aplikaci uterotonik, použití Crédeho hmatu a kontrolovaného tahu za pupečník nepodařilo porodit placentu. V celkové anestezii byla provedena manuální lýza placenty, po vybavení placenty diagnostikována poporodní inverze dělohy II. stupně, kterou se však daří ihned úspěšně manuálně vaginálně reponovat. Celková krevní ztráta dosáhla přibližně 2500 ml, u pacientky dochází k rozvoji šokového stavu a při vyšetření pomocí rotační trombelastografie je diagnostikována těžká koagulopatie. Stav pacientky se podařilo stabilizovat a osmý den po porodu byla propuštěná domů. Závěr: Inverze dělohy je vzácnou komplikací III. doby porodní, se kterou se někteří porodníci nesetkají za celou svou praxi, ale může být příčinou mateřské mortality. Proto je nutné, aby každý porodník na tuto možnost myslel, znal rizikové faktory a měl přehled o terapeutických možnostech u tohoto kritického stavu.
Keywords: dospělí; koagulopatie; těhotenství; Uterine Inversion; Humans; poporodní krvácení; Obstetric Labor Complications; Blood Transfusion; krevní transfuze; komplikace těhotenství; Risk Factors; mateřská mortalita; Maternal Mortality; Postpartum Hemorrhage; Adult; rizikové faktory; inverze dělohy; ženské pohlaví; Blood Coagulation Disorders; komplikace porodu; lidé; Pregnancy Complications; Pregnancy; Female