Psychologická praxe podložená důkazy: věda a hodnoty - Baštecká, Bohumila (PsychoSom, 2016)
Hnutí praxe podložené důkazy ( medicíny podložené důkazy ustaveno v snahami o řízení kvality péče v vzbuzuje též odpor. Objevuje se důraz na důkazy podložené praxí včetně vlivu garantované úrovně služby. Cíle přehledu: Nahlédnout současný stav EBP a praxe založené na důkazech v psychologii (EBPP) včetně formulace případu a důrazu na vztah, aby bylo možné uvažovat o tom, jaké požadavky klade na EBP a na jednotlivé pomáhající odborníky setkání s pacientem a sdílené rozhodování, tedy též setkání vědy s hodnotami a důkazů se společenskou žádoucností. Závěry: Praxe podložená důkazy v psychologii se váže na praktikovy kompetence pro rozmanitost, pro spolupráci a pro kritickou reflexi včetně sebereflexe. Metodologická gramotnost umožňuje mj. všímat si vlivu kontextů a vlastních hodnot.
Keywords: klinické rozhodování; medicína založená na důkazech; vztahy mezi lékařem a pacientem; Psychology; Humans; Clinical Decision-Making; lidé; Clinical Competence; Physician-Patient Relations; klinické kompetence; psychologie; Evidence-Based Medicine