Význam trifolátů u gynekologických onemocnění - Neubert, David; Pilka, Radovan; Stejskal, David; Krejčí, Gabriela (Česká gynekologie, 2016)
Cíl: Trefoil peptidy patří do skupiny malých peptidů, jejichž exprese je místně i tkáňově specifická. Tyto peptidy mají význam pro hojení sliznic, u nádorových onemocnění a v lidské reprodukci. Typ studie: Literární přehled. Název a sídlo pracoviště: Porodnicko-gynekologická klinika FN a LF UP Olomouc; Oddělení klinické biochemie, Středomoravská nemocniční a.s., Nemocnice Prostějov. Výsledky: Trifoláty jsou v různé míře exprimovány v celé řadě karcinomů a u zánětlivých gastrointestinálních onemocnění. Mimo gastrointestinální trakt byly fyziologicky identifikovány v hypotalamu, hypofýze, endometriu a v normální prsní tkáni, kde reagují na stimulaci estrogeny. Exprese trifolátů byla zjištěna v nádorech urologických, gynekologických, gastrointestinálních, plicních a v karcinomu prsu. Navíc byly prokázány možné souvislosti mezi genetickými polymorfismy TFF3 a habituálním potrácením. Závěr: V budoucnu by mohly být sérové hladiny trifolátů využívány jako markery pro nádorová a zánětlivá onemocnění, stejně jako pro poruchy reprodukce.
Keywords: Breast Neoplasms; gynekologická onemocnění; Peptides; Biomarkers, Tumor; Humans; Stomach Neoplasms; Prostatic Neoplasms; peptidy; karcinom; lidé; nádorové biomarkery; střevní sliznice; nádory prsu; Colorectal Neoplasms; Carcinoma; habituální potrat; Abortion, Habitual; nádory endometria; Lung Neoplasms; nádory plic; Female; Intestinal Mucosa; nádory prostaty; kolorektální nádory; ženské pohlaví; Genital Diseases, Female; TFF, trefoil faktor; Endometrial Neoplasms; nádory žaludku