Samovyšetření prsu. Ano, či ne? - Šašková, Petra; Pavlišta, David (Česká gynekologie, 2016)
Cíl studie: Narůstající incidence karcinomu prsu je celosvětovým problémem. Zatím nejúčinnější metodou snížení mortality tohoto onemocnění je pravidelná screeningová mamografie. Po mnoho let byla propagována metoda samovyšetření prsu jako jedna z nejjednodušších metod záchytu tohoto onemocnění u žen. V tomto souhrnném článku podáváme výsledky studií zabývajících se efektivitou této metody, tj. samovyšetření prsu. Typ práce: Souhrnný článek. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN Praha. Metodika: Vyhledávání původních prací a souhrnných článků zabývajících se metodou samovyšetření prsu. Výsledky: Samovyšetření prsu nesnižuje mortalitu karcinomu prsu a nevede k časnější diagnostice tohoto onemocnění. Také frekvence provádění samovyšetření nemá vztah ke stadiu onemocnění, ve kterém bylo diagnostikováno. Provádění samovyšetření prsu vede k vyšší návštěvnosti mamologických ambulancí, k vyššímu množství prováděných diagnostických mamografií, a dokonce i k signifikantně vyššímu množství provedených biopsií s negativním (benigním) výsledkem. Závěr: Samovyšetření prsu nesnižuje mortalitu na karcinom prsu ani u edukovaných žen s populačním rizikem vzniku karcinomu prsu, i když provádějí toto vyšetření pravidelně. Naopak zvyšuje počet provedených mamografických a ultrazvukových vyšetření i počet biopsií s negativním (benigním) výsledkem.
Keywords: kohortové studie; Risk Factors; Cohort Studies; mamografie; Mammography; klinická studie jako téma; sekundární prevence; samovyšetření prsu; Prospective Studies; nádory prsu; Secondary Prevention; Clinical Studies as Topic; lidé; ženské pohlaví; Breast Neoplasms; Humans; rizikové faktory; Breast Self-Examination; Female; prospektivní studie