Duše jako imunomodulátor - Höschl, Cyril; Horáček, Jiří (Vnitřní lékařství, 2016)
Přehledná práce poukazuje na souvislosti mezi psychikou a imunitní obranou organizmu a shrnuje nové poznatky o vztazích nervového a imunitního systému. V článku je také stručně popsán výsledek vlastní původní práce autorů o vztahu infekce a schizofrenie a jejich upozornění na možné imunomodulační působení antipsychotik.
Keywords: Toxoplasma; imunita; infekce; Inflammation; Mental Disorders; Schizophrenia; psychický stres; cytokiny; Interleukin-6; Pain; duševní poruchy; zánět; bolest; Quinolinic Acid; Infections; lidé; Aripiprazole; interleukin-6; Humans; Stress, Psychological; schizofrenie; Kynurenine; Immunity; antidepresiva; kynurenin; Antipsychotic Agents; Cytokines; antiflogistika; Anti-Inflammatory Agents; kyselina chinolinová; aripiprazol; Antidepressive Agents; antipsychotika