Leiomyosarkom pravé síně s tumorózní masou dolní duté žíly projevující se srdečním selháním u 70letého muže – kasuistika - Kukla, Pavel; Pleva, Leoš; Porzer, Martin; Brát, Radim; Handlos, Petr; Buzrla, Petr; Plášek, Jiří; Mrózek, Jan; Homza, Miroslav (Cor et Vasa (Brno), 2016)
Primární tumory srdce a dolní duté žíly jsou poměrně vzácné. Incidence primárních tumorů srdce je 0,001–0,030 %, zatímco u metastazujících tumorů je to 20krát až 40krát více. Z celkového počtu zaznamenaných primárních tumorů je jen 10 % maligních. U dolní duté žíly je situace podobná, i zde je většina tumorů pouze sekundárních. Předkládaná kasuistika popisuje případ 70letého muže s čerstvou anamnézou pobytu v rovníkové Africe přijatého pro dušnost a srdeční selhání, jemuž byla diagnostikována expanze v oblasti pravé síně a dolní duté žíly. Pro podezření na trombus byla započata antikoagulační léčba, nicméně vzhledem k dalšímu zhoršení pacientova stavu především v důsledku pravostranného srdečního selhání byla provedena chirurgická excize tumorózní hmoty. Navzdory úspěšnému odstranění tumoru však pacient na následky pravostranného srdečního selhání zemřel. V diskusi jsou rozebrány na základě soudobé literatury četnosti výskytu, možnosti léčby a prognózy uvedené diagnózy.
Keywords: Heart Neoplasms; lidé; vaskulární nádory; Heart Failure; srdeční selhání; Humans; srdeční síně; leiomyosarkom; mužské pohlaví; vena cava inferior; Fatal Outcome; Leiomyosarcoma; Heart Atria; nádory srdce; Vena Cava, Inferior; Male; Aged; Vascular Neoplasms; fatální výsledek; senioři