Resekce chondrosarkomu pravého lýtka s následnou revaskularizací končetiny pomocí větvené krurální cévní rekonstrukce: kasuistika - Novotný, Róbert; Lesenský, Jan; Hrubý, Jan; Hlubocký, Jaroslav; Mitáš, Petr; Lindner, Jaroslav (Cor et Vasa (Brno), 2016)
Úvod: Chondrosarkom je maligní kostní tumor představující 20 % všech kostních malignit. Prezentujeme případ 35letého muže s recidivou chondrosarkomu dolní končetiny, který opouzdřil arteria tibialis anterior a arteria fibularis. Pacient podstoupil primární resekci chondrosarkomu pravé dolní končetiny před třemi lety, s pravidelnými CT a MR kontrolami postižené dolní končetiny. Pacient udával recidivu tuhé hmatné rezistence v pravém lýtku tři roky od primooperace s intermitentními bolestivými atakami a občasným otokem pravého lýtka. CT vyšetření prokázalo v místě původní resekce nový tumor vycházející z holenní kosti. Kasuistika: Poté, co CT angiografie upřesnila anatomickou lokalizaci tumoru a jeho vztah k přilehlým strukturám, byla u pacienta provedena chirurgická resekce tumoru s okrajovým lemem nepostižených měkkých tkání a opouzdřených bércových tepen. Zvláštní pozornost byla věnována zachování nervus tibialis. Resekované bércové tepny byly nahrazeny větvenou krurální cévní rekonstrukcí (bypass a. poplitea – a. fibularis, a. tibialis anterior). Vzhledem k nízkému věku pacienta byla k cévní rekonstrukci použita vena saphena magna jako nevhodnější štěp. Po odstranění nádoru došlo k okamžitému ústupu bolestí i přechodných otoků končetiny. Na základě předoperačních vyšetření nádoru a jeho vztahu k okolním strukturám pacient podstoupil kompletní resekci tumoru s rekonstrukcí bércových tepen, po které byla zachována plná funkčnost končetiny. Dle posledního vyšetření pomocí dopplerovské ultrasonografie zůstává větvená krurální cévní rekonstrukce průchodná bez známek stenózy. Závěr: Široká resekce je jedinou adekvátní chirurgickou metodou volby s nutností pečlivé předoperační rozvahy.
Keywords: dolní končetina; Vascular Surgical Procedures; Anastomosis, Surgical; Adult; dospělí; Lower Extremity; transplantace cév; anastomóza chirurgická; Humans; Chondrosarcoma; mužské pohlaví; Male; výkony cévní chirurgie; lidé; Vascular Grafting; chondrosarkom; Tibia; tibie