Primární angiosarkom srdce v multimodálním zobrazení – kasuistika a přehled literatury - Přeček, Jan; Tüdös, Zbyněk; Hutyra, Martin; Kováčik, František; Vindiš, David; Prouzová, Zuzana; Táborský, Miloš (Cor et Vasa (Brno), 2016)
Primární srdeční nádory jsou velmi vzácná onemocnění, nejčastější primární srdeční malignitou je angiosarkom. Navzdory četným pokrokům v diagnostice i léčbě je prognóza primárního srdečního angiosarkomu stále nepříznivá. Pro přežití pacientů je klíčová především včasná diagnóza. Multimodální zobrazení přispívá k rychlé diferenciální diagnostice nitrosrdečních útvarů. Předložený článek prezentuje fatální případ srdečního angiosarkomu u mladého muže se zvláštním důrazem na zobrazovací metody – kromě echokardiografie jsou použity také magnetická rezonance (MR) a pozitronová emisní tomografie v kombinaci s výpočetní tomografií (PET/CT). Literární přehled popisuje klinické charakteristiky srdečních angiosarkomů a také diagnostické a terapeutické možnosti.
Keywords: Biomarkers, Tumor; Humans; magnetická rezonanční tomografie; Hemangiosarcoma; Fatal Outcome; počítačová rentgenová tomografie; echokardiografie; lidé; nádorové biomarkery; radiofarmaka; Echocardiography; hemangiosarkom; Tomography, X-Ray Computed; Male; fluorodeoxyglukosa F18; Heart Neoplasms; Adult; Radiopharmaceuticals; nádory srdce; dospělí; fatální výsledek; Fluorodeoxyglucose F18; mužské pohlaví; Magnetic Resonance Imaging