Modified Warden procedure in adult with partial anomalous pulmonary venous connection after previous atrial septal defect repair - Perri, Gianluigi; Graziani, Francesca; Bruno, Piergiorgio; Grandinetti, Maria; Lanzillo, Chiara; Marziali, Marta; Amodeo, Antonio; Massetti, Massimo (Cor et Vasa (Brno), 2016)
Dvacetiletý muž byl hospitalizován v naší nemocnici pro recidivu pleurálního výpotku, dušnost při námaze a počáteční známky selhání pravého srdce. V dětství mu byla stanovena primární diagnóza defektu síňového septa typu secundum a ve věku 16 let absolvoval korekci defektu síňového septa záplatou. Vyšetření magnetickou rezonancí prokázalo anomální návrat dvou plicních žil vysoko do horní duté žíly. Provedli jsme modifikovanou Wardenovu operaci s konduitem z umělého materiálu. Popisujeme výhody této techniky při opakovaném výkonu u dospělého pacienta s vrozenou vadou.
Keywords: Heart Septal Defects, Atrial; Vascular Surgical Procedures; Vena Cava, Superior; vena cava superior; anastomóza chirurgická; Humans; venae pulmonales; Anastomosis, Surgical; mladý dospělý; defekty septa síní; lidé; Wardenova operace; vrozené srdeční vady; Male; výkony cévní chirurgie; Pulmonary Veins; Young Adult; mužské pohlaví; Heart Defects, Congenital