Iatrogenní léze močovodu diagnostikována po měsíci - Szewczyk, Jakub; Krhut, Jan; Fikoczek, Henryk; Kalusková, Ivana (Česká urologie, 2015)
Prezentujeme kazuistiku pacientky s iatrogenní lézí levého močovodu, u které byla diagnóza stanovena po měsíci od gynekologické operace. Hlavními příznaky, kterých si pacientka všimla, byly zvětšující se objem břicha a difuzní bolesti v bříšní oblasti. I přes provedené CT-IVU diagnóza nebyla stanovena. Až senzitivnější ascendentní ureteropyelografie prokázala lézi močovodu. Při nejasnostech je vždy vhodné provedení nejcitlivější diagnostické metody
Keywords: laparoskopie; Hydronephrosis; hydronefróza; ureter; Humans; nemoci močovodu; lidé středního věku; Middle Aged; urografie; Anastomosis, Surgical; stenty; břišní dutina; iatrogenní nemoci; Iatrogenic Disease; Laparoscopy; anastomóza chirurgická; Urography; hysterektomie vaginální; Abdominal Cavity; Ureter; Stents; ženské pohlaví; lidé; Hysterectomy, Vaginal; Ureteral Diseases; Female