Vývoj spektra nemocných hospitalizovaných pro infekční endokarditidu v Kardiocentru IKEM v letech 2000–2013 - Bínová, Jana; Kubánek, Miloš; Koudelková, Eva; Vrbská, Jana; Kettner, Jiří; Kačer, Petr; Kotulák, Tomáš; Němcová, Dana; Kautzner, Josef; Pirk, Jan (Cor et Vasa (Brno), 2016)
Úvod: Přes pokroky v diagnostice a léčbě infekční endokarditidy (IE) přetrvává vysoká nemocnost i úmrtnost tohoto onemocnění. Cílem práce bylo posoudit vývoj spektra nemocných s IE hospitalizovaných v kardiocentru terciární nemocnice a identifikovat rizikové faktory mortality a recidivy IE. Soubor a metody: Retrospektivně byl analyzován soubor 334 nemocných s IE podle modifikovaných diagnostických kritérií (Duke), kteří byli hospitalizováni v Kardiocentru IKEM v Praze v letech 2000–2013. Uvedený časový interval jsme rozdělili do dvou sedmiletých období a porovnali charakteristiky nemocných s IE v obou obdobích. Pomocí Coxovy regresní analýzy jsme identifikovali prediktory mortality a recidivy IE během mediánu sledování 36 měsíců (4–77 měsíců). Výsledky: U 186 nemocných (56 %) se jednalo o IE na nativní chlopni, zatímco u 81 nemocných (24 %) o IE na chlopenní náhradě a u 67 nemocných (20 %) o IE v přítomnosti kardiostimulačního nebo defibrilačního systému. Při porovnání období let 2000–2006 a 2007–2013 jsme prokázali vzestup počtu pacientů hospitalizovaných pro IE o 78 %. Došlo k poklesu zastoupení nemocných s IE nativních chlopní a zvýšení podílu IE na chlopenních protézách a implantovaných přístrojích. I když vzrostl věk nemocných, zastoupení diabetu a jejich tělesná hmotnost (měřeno pomocí indexu tělesné hmotnosti), nedošlo ke zhoršení přežívání u jednotlivých typů IE. Recidivu IE během sledování jsme zjistili pouze u 3 % nemocných, častěji u intravenózních toxikomanů. Závěr: Ve sledovaném období jsme prokázali vzestup počtu pacientů hospitalizovaných pro IE. Zastoupení nemocných s IE nativních chlopní se snížilo, zatímco bylo zaznamenáno zvýšení podílu IE na chlopenních protézách a implantovaných přístrojích. I když se zhoršil rizikový profil nemocných, nebylo negativně ovlivněno přežívání u jednotlivých typů IE.
Keywords: rizikové faktory; bakteriální endokarditida; Inpatients; hospitalizovaní pacienti; Endocarditis, Bacterial; Retrospective Studies; centra terciární péče; lidé; retrospektivní studie; Tertiary Care Centers; Risk Factors; Humans