Černý adenom nadledviny - Polák, Miroslav; Stránský, Petr; Trávníček, Ivan; Krčma, Michal; Daum, Ondřej; Hes, Ondřej; Mírka, Hynek; Tupý, Radek; Hora, Milan (Česká urologie, 2016)
Cíl: Prezentace morfologicky neobvyklého typu adrenálního adenomu, tzv. černého adenomu, s popisem čtyř vlastních kazuistik. Soubor a metodika: Na Urologické klinice FN Plzeň je laparoskopická adrenalektomie (LAE) prováděna od roku 2003. Do konce roku 2015 bylo provedeno celkem 138 LAE. U 53 operovaných (35,33%) byl popsán adenom nadledviny. Z toho u čtyř pacientů (dva muži, dvě ženy) popsán (2,66%) černý adenom, který toto sdělení dále prezentuje. Jedná se o pigmentovaný typ adenomu nadledviny, jehož zabarvení je způsobeno akumulací pigmentu lipofuscinu. U tří pacientů byl zjištěn adrenální adenom v rámci zobrazovacích vyšetření k vyloučení sekundární příčiny hypertenze, u jednoho pacienta jako náhodný nález při vyšetření pro hematurii. Ve všech případech provedeno kontrastní CT břicha. Ve všech případech provedena laparoskopická adrenalektomie, u obou žen jednoportově (LESS). Patologem byl popsán černý adenom nadledviny. Závěr: Černý adenom je vzácným typem adenomu nadledvin. Má odlišný makroskopický vzhled, který je dán kumulací pigmentu lipofuscinu. Klinický význam oproti běžnému adenomu není žádný.
Keywords: Adenoma; Aged; Treatment Outcome; Laparoscopy; senioři; lipofuscin; Lipofuscin; adenom; lidé; Adult; nádory nadledvin; adrenalektomie; dospělí; Adrenal Gland Neoplasms; Female; výsledek terapie; Male; ženské pohlaví; laparoskopie; Humans; mužské pohlaví; Adrenalectomy