Sekulární trend v tělesné výšce a hmotnosti dospělé populace v České republice - Kopecký, Miroslav; Kikalová, Kateřina; Charamza, Jiří (Časopis lékařů českých, 2016)
Sekulární změny v antropometrických parametrech odrážejí působení socioekonomických podmínek na jedince v interakci s dalšími faktory v průběhu 100–200 let. Cílem výzkumu bylo zjistit průměrnou tělesnou výšku a hmotnost u současné dospělé populace mužů od 19 do 94 let a žen od 19 do 86 let v České republice a porovnat průměrné hodnoty tělesné výšky a hmotnosti sledovaného souboru s referenčními hodnotami dospělé populace, které u nás byly zjištěny od roku 1895 do roku 2001. Standardizovanou antropometrií byla změřena tělesná výška a hmotnost u 973 mužů ve věku 19–94 let a u 2606 žen ve věku od 19–86 let. Výzkum se uskutečnil v letech 2013–2015, použitými statistickými metodami byly t-test a jednofaktorová analýza rozptylu (ANOVA). Průměrná tělesná výška a hmotnost současného muže je 178,58 cm a 80,86 kg, u ženy činí 165,99 cm a 65,67 kg. Ženy vykazují proti mužům v průměrné tělesné výšce a hmotnosti významně nižší hodnoty − o 12,59 cm a 15,19 kg. Výsledky ukazují, že současní muži měří o 10,61 cm a váží o 9,01 kg více než muži v roce 1895. Současné ženy mají o 9,43 cm vyšší postavu, ale naopak váží o 0,58 kg méně než stejné staré ženy v roce 1895. Porovnání výsledků od roku 1895 do roku 2015 ukazuje, že v současné době pravděpodobně dochází ke stagnaci či vyhasínání pozitivního sekulárního trendu v tělesné výšce mužů a žen. Hmotnost u mužů má stoupající trend, u žen je patrná stagnace.
Keywords: senioři nad 80 let; Aged, 80 and over; dějiny 19. století; Body Weight; tělesná hmotnost; mladý dospělý; tělesná výška; Anthropometry; Humans; Male; Anthropology, Physical; Aged; rozložení podle pohlaví; antropologie fyzická; lidé středního věku; ženské pohlaví; dějiny 20. století; Age Distribution; Sex Distribution; Czech Republic; antropometrie; Body Height; Adult; mužské pohlaví; dospělí; Middle Aged; Česká republika; věkové faktory; lidé; Age Factors; History, 19th Century; věkové rozložení; History, 20th Century; senioři; Young Adult; Female