Význam fixní kombinace atorvastatin, perindopril a amlodipin (Lipertance) - Rosolová, Hana (Farmakoterapie, 2016)
Rizikové faktory pro vznik kardiovaskulárních (KV) onemocnění se vyskytují často současně – většina hypertoniků má současně hypercholesterolemii, což u nich zdvojnásobuje riziko KV příhod. V souladu s tím současná Evropská doporučení pro prevenci a léčbu KV onemocnění preferují farmakologickou léčbu cílenou na co nejvíce rizikových faktorů. Zcela novou trojkombinací s významným potenciálem ke zvýšení adherence pacientů je kombinace atorvastatinu, perindoprilu a amlodipinu ( Lipertance). Kombinace amlodipinu a perindoprilu se vyznačuje nejen velmi dobrou antihypertenzní účinností (komplementární mechanismus účinku), ale i kardioprotektivitou a nefroprotektivitou, navíc je dobře snášená a metabolicky příznivá. Přidání atorvastatinu k této dvojkombinaci ve studii ASCOT-LLA vedlo k významnému poklesu incidence nefatálního infarktu myokardu, úmrtí na podkladě ICHS, všech KV příhod i revaskularizačních procedur, což bylo vysvětlováno synergickou interakcí mezi hypolipidemickým a antihypertenzním režimem. Fixní trojkombinace atorvastatin, perindopril a amlodipin je tak velmi nadějná v ovlivnění prognózy pacientů v primární i sekundární prevenci KV onemocnění.
Keywords: Atorvastatin; Amlodipine; hypertenze; hypercholesterolemie; perindopril; fixní kombinace léků; inhibitory ACE; lidé; blokátory kalciových kanálů; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; statiny; amlodipin; Hypertension; Hypercholesterolemia; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; Cardiovascular Diseases; atorvastatin; Calcium Channel Blockers; kardiovaskulární nemoci; Antihypertensive Agents; antihypertenziva; Perindopril; Drug Combinations; Humans