Psychometrické charakteristiky české verze škály Experiences in Close Relationships (ECR) - Seitl, Martin; Charvát, Miroslav; Lečbych, Martin (Československá psychologie, 2016)
Cíle. Cílem studie je prověřit psychometrické parametry české verze škály Experiences in Close Relationships používané k diagnostice vztahové vazby na základě dvou ortogonálně orientovaných dimenzí. Hlavní pozornost je věnována faktorové struktuře metody, její reliabilitě a validitě ve směru ověření jejích možností pro uplatnění ve výzkumu i praxi. Součástí cíle je také vytvoření podkladů pro normy. Metoda. Data byla získána na souboru 1072 respondentů ve věku 18–68 let, z toho 25,6 % mužů a 74,4 % žen. Vedle české verze ECR byly pro ověření souběžné kriteriální validity využity 4 subškály z dotazníku BIP. Výsledky. Explorační faktorová analýza potvrdila teoreticky předpokládané dvoufaktorové řešení, současně byla navržena zkrácená verze ECR-CZ, která vykazuje vyšší psychometrické kvality. Konfirmační faktorová analýza provedená na ECR-CZ odhalila odpovídající shodu mezi modelem a daty. Vnitřní konzistence položek standardního ECR i upravené verze ECR-CZ vykazovala reliabilitu v rozmezí 0,86 – 0,87. Uspokojivé hodnoty test-retestové reliability byly získány pro obě škály v obou verzích ECR. Výsledky souběžné kriteriální validity pro škálu Vztahová úzkostnost a škálu Vztahová vyhýbavost odpovídají dynamice vztahové vazby v dospělosti. Vztahová úzkostnost je charakteristická sníženou emocionální stabilitou a odolností vůči zátěži. Vztahová vyhýbavost je charakteristická sníženou schopností navazovat kontakty a sníženou orientací na tým. Pro plnou českou verzi ECR i zkrácenou ECR-CZ byly připraveny údaje pro normy. Metoda vykazuje dobré psychometrické parametry pro uplatnění ve výzkumu i praxi. Omezení. Omezení studie spočívají ve výběrovém souboru, který má i přes vysoké rozpětí věku respondentů těžiště v mladé dospělosti. Data byla také získána pouze na běžné populaci.
Keywords: Psychometrics; Reproducibility of Results; Bowlbyho teorie; Adult; Object Attachment; dospělí; lidé; psychometrie; teorie vztahové vazby; Humans; připoutání k objektu; reprodukovatelnost výsledků