A confirmatory factor analysis of the model of quality of life containing internal and external domains - Džuka, Jozef; Schmitt, Manfred (Československá psychologie, 2016)
Existuje veľa nástrojov, ktoré deklarujú meranie kvality života. Značná časť z nich je však bez adekvátnej teórie meraného konštruktu, pričom prevažujú nástroje zamerané na so zdravím súvisiacu kvalitu života. Prezentovaná štúdia informuje o teoretickom modeli piatich oblastí kvality života, ktoré majú dvojakú štruktúru – interné oblasti a externé oblasti. Tri oblasti internej povahy – emocionálna, fyzická a kognitívna a dve oblasti externej povahy – sociálna a environmentálna predstavovali teoretické východisko pre konštrukciu dotazníka Subjektívne hodnotenie kvality života (SHKŽ). Konfirmatórna faktorová analýza podporuje hypotézu, že konštruktová validita dotazníka SHKŽ je adekvátna: RMSEA = 0.069, SRMR = 0.071, CFI = 0.95 and NNFI/TLI = 0.95. Po overení ďalších aspektov validity môže byť dotazník jedným z alternatívnych nástrojov generickej povahy, ktorý je vhodný pre širokú populáciu osôb vo veku od 15 do 70 rokov.
Keywords: teoretický model kvality života; průzkumy a dotazníky; Surveys and Questionnaires; Qualitative Research; faktorová analýza statistická; kvalitativní výzkum; kvalita života; Quality of Life; Factor Analysis, Statistical