Dlouhodobé levokomorové srdeční podpory v léčbě srdečního selhání - Horváth, Vladimír; Němec, Petr; Ondrášek, Jiří; Bedáňová, Helena; Fila, Petr; Pokorný, Petr; Pavlík, Petr; Slavík, Jiří; Wagner, Robert (Kardiologická revue, 2016)
Transplantace srdce zůstává zlatým standardem v léčbě pacientů s pokročilým srdečním selháním. Vzhledem k limitovanému počtu použitelných srdečních graftů a dlouhým čekacím dobám se však dlouhodobé levokomorové srdeční podpory (left ventricle assist device – LVAD) staly standardní terapií. Ve sdělení shrnujeme historii, vývoj a funkci LVAD. Uvádíme i přehled komplikací a některá klinická specifika pacientů s implantovaným LVAD. V České republice jsou v současnosti implantovány tři typy LVAD s kontinuálním průtokem. LVAD druhé generace s axiální pumpou HeartMate II (Thoratec, USA), LVAD třetí generace s centrifugální pumpou HeartWare HVAD (Heartware, USA) a v rámci klinických zkoušek nejnovější pumpa třetí generace HeartMate III (Thoratec, USA), jež je schopna vytvářet arteficiální pulz. LVAD terapie se již v ČR stala standardem u pacientů na čekací listině jako most k transplantaci srdce, vývoj však spěje jednoznačně i k použití pro trvalou implantaci – destinační terapii.
Keywords: Comorbidity; defibrilátory implantabilní; Heart-Assist Devices; Heart, Artificial; Humans; lidé; srdeční selhání; krevní tlak; rizikové faktory; levokomorová srdeční podpora; Arrhythmias, Cardiac; komorbidita; Defibrillators, Implantable; Heart Diseases; Blood Pressure; Risk Factors; nemoci srdce; Heart Failure; podpůrné srdeční systémy; srdeční arytmie; umělé srdce