Železo a ateroskleróza - Riško, Peter (Kardiologická revue, 2016)
Ateroskleróza zůstává stále vedoucí příčinou úmrtí. Jedná se o komplexní inflamatorní proces charakteru fibroproduktivního „reparačního“ zánětu, který se odehrává v arteriální stěně. Na souboru těchto dějů se podílí zejména monocyty/makrofágy, B i T lymfocyty, endotelie a buňky hladké svaloviny. Článek popisuje úlohu železa v jednotlivých krocích patogeneze aterosklerózy, druhá část poukazuje na různé klinické studie, které se zabývaly asociací mezi výskytem kardiovaskulární onemocnění a železem.
Keywords: železo; Oxidative Stress; rizikové faktory; kardiovaskulární nemoci; Clinical Trials as Topic; oxidační stres; Cholesterol, LDL; Humans; ateroskleróza; Cardiovascular Diseases; Iron; prospektivní studie; lidé; Atherosclerosis; Risk Factors; klinické zkoušky jako téma; LDL-cholesterol; Prospective Studies