Léčba hypertenze starších nemocných - Holická, Mária; Špinar, Jindřich (Kardiologická revue, 2016)
Prevalence hypertenze ve starší populaci je velmi vysoká. Velmi staří pacienti jsou často vylučováni z klinických studií. Cílem tohoto článku je shrnutí dosavadních znalostí farmakoterapie hypertenze starších pacientů. Na Interní kardiologické klinice FN Brno jsme vyhodnotili užívanou farmakoterapii hypertenze nemocných nad 90 let a srovnali s aktuálně platnými doporučeními. Pro tuto populaci (>90 let) a křehké pacienty je stále málo medicínských důkazů.
Keywords: Indapamide; senioři nad 80 let; Humans; Prevalence; lidé středního věku; Middle Aged; Aged, 80 and over; Hypertension; Antihypertensive Agents; Clinical Trials as Topic; klinické zkoušky jako téma; indapamid; Risk Factors; Perindopril; antihypertenziva; rizikové faktory; Hypotension, Orthostatic; ortostatická hypotenze; studie HYVET, studie SPRINT; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; hypertenze; lidé; Practice Guidelines as Topic; prevalence; perindopril; Aged; senioři