Dysfunkce dolních cest močových – možnosti diagnostiky a léčby - Sobotka, Roman (Postgraduální medicína, 2016)
Prevalence symptomů dolních cest močových (LUTS) je v populaci velmi častá, mikční symptomy po 50. roce věku u mužů stoupají, prevalence hyperaktivního měchýře (OAB) je častější u žen a také narůstá s věkem. Epidemiologicky je četnost výskytu OAB vyšší než například prevalence diabetes mellitus. Navíc zejména u mužů se mohou jednotlivé příznaky LUTS kombinovat. V některých státech Evropské unie jako např. ve Španělsku nebo Velké Británii je diagnostika a léčba LUTS plně prováděna lékaři primární péče, u nás je preskripce většiny léků preskripčně omezena na specializaci urologie, což přináší výhodu v možnostech lepší diferenciální diagnostiky jednotlivých poruch. Internisté a praktičtí lékaři by však měli na vysokou míru příznaků LUTS pamatovat, aktivně při preventivních vyšetřeních po těchto symptomech pátrat a pacienty referovat k urologickému vyšetření. Hyperaktivní měchýř pacienty „nezabije“, jen jim ukradne kus života.
Keywords: poruchy močení; Male; urologické chirurgické výkony; symptomy dolních močových cest; Child; Urinary Incontinence; dítě; Adult; Cholinergic Antagonists; dospělí; mužské pohlaví; Nocturia; hyperaktivní močový měchýř; Urologic Surgical Procedures, Male; Urination Disorders; nykturie; urologické chirurgické výkony u mužů; enuréza; lidé; cholinergní antagonisté; ženské pohlaví; inkontinence moči; Humans; Enuresis; Urinary Bladder, Overactive; Lower Urinary Tract Symptoms; Urologic Surgical Procedures; Female