Rhabdomyolýza a selhání ledvin při těžké sepsi u ethylika - Němec, Petr (Interní medicína pro praxi, 2016)
Rhabdomyolýza je syndrom vznikající při poškození příčně pruhovaného svalstva. Nejzávažnějším důsledkem je akutní selhání ledvin. V kazuistice je popisován případ 44letého muže s akutním selháním ledvin při rhabdomyolýze způsobené sepsí a abúzem alkoholu, které bylo nutné řešit opakovanou hemodialýzou. Zpočátku závažný stav se podařilo postupně stabilizovat a došlo k obnově ledvinných funkcí.
Keywords: Humans; Alcoholism; Sepsis; Ceftriaxone; Renal Dialysis; dospělí; Acute Kidney Injury; sepse; pneumonie pneumokoková; výsledek terapie; dialýza ledvin; Creatine Kinase; lidé; alkoholové delirium; Adult; Male; alkoholismus; Pneumonia, Pneumococcal; Treatment Outcome; Alcohol Withdrawal Delirium; rhabdomyolýza; mužské pohlaví; ceftriaxon; akutní poškození ledvin; Rhabdomyolysis; kreatinkinasa