Výhrada svědomí při výkonu profese lékárníka ve Slovenské republice - Ambrus, Tünde; Kolář, Jozef; Krempaská, Radka (Česká a slovenská farmacie, 2016)
Práce se v první části zabývá bibliometrickou analýzou článků věnovaných problematice výhrady svědomí farmaceutů/lékárníků. Ve druhé části se zaměřila na zjištění a analýzu současného stavu a postojů farmaceutů/lékárníků (n = 100) a studentů farmacie (n = 100) k výhradě svědomí ve Slovenské republice. Údaje byly získány za použití dotazníkového průzkumu. Pojem výhrada svědomí byl známý téměř všem respondentům (191, 95,5 %), nejčastěji výhradu svědomí uplatňovali v souvislosti s výdejem/prodejem postkoitální antikoncepce – 43,5 % a hormonální antikoncepce – 26,5 %. Sto sedmdesát osm (89,0 %) respondentů se přiklonilo k tomu, že lékárník má při své práci právo na uplatnění výhrady svědomí a 65 respondentů (32,5 %) ji ve své praxi uplatňuje.
Keywords: Ethics, Pharmacy; průzkumy a dotazníky; Pro-life lékárny; studenti farmacie; Surveys and Questionnaires; Slovakia; lidé; Pharmacists; bibliografie registrující; Data Interpretation, Statistical; interpretace statistických dat; svědomí; farmaceuti; Slovenská republika; farmaceutická etika; Conscience; Students, Pharmacy; Bibliography, Descriptive; Humans