Analýza subjektívneho hodnotenia tepelno-vlhkostných mikroklimatických podmienok vo vybraných výrobných organizáciách - Andrejiová, Miriam; Králíková, Ružena; Piňosová, Miriama (Pracovní lékařství, 2016)
V tomto príspevku sú prezentované základné východiská a výsledky výskumu, ku ktorým autorský kolektív v tejto problematike dospel. Autori sa venujú hodnoteniu fyzikálnym faktorom pracovného prostredia, hlavne hluku, vibrá-ciám, osvetleniu a tepelno-vlhkostným mikroklimatickým podmienkam. Skúmajú subjektívne a objektívne vplyvy týchto faktorov na zdravie človeka. Mikroklimatické podmienky pracovného prostredia, označované tiež ako tepelno-vlhkostné podmienky, sú určené teplotou, vlhkosťou a rýchlosťou prúdenia vzduchu. Tieto parametre majú významný vplyv na subjektívny pocit pohody človeka, kvalitu odpočinku ako aj produktivitu práce. Z tohto dôvodu si autori príspevku dali za cieľ zmapovať subjektívne pocity zamestnancov, ktorí hodnotili tepelno-vlhkostné mikroklimatické podmienky vo vybraných výrobných (strojárskych) organizáciách. Pozornosť práce bola venovaná teoretickej i empirickej stránke hodnotenia tepelno-vlhkostných mikroklimatických parametrov pracovného prostredia a ich vplyvu na zamestnancov. Súčasťou hodnotenia bol dotazníkový výskum, v ktorom nás zaujímali dva hlavné okruhy: tepelno-vlhkostné mikroklimatické podmienky na pracovisku, zdravotné problémy zamestnancov súvisiace s podmienkami na pracovisku. Výskumu sa zúčastnilo 200 zamestnancov, ktorí pracujú vo výrobných strojárskych organizáciách na východe Slovenska. Vstupným kritériom pre zaradenie do vyhodnocovacieho súboru dát bol dobrý zdravotný stav respondenta, ktorý netrpí závažnými zdravotnými problémami. Z výsledkov hodnotenia vyplynulo, že existuje štatisticky významná závislosť medzi niektorými sledovanými znakmi: napr. medzi vekom zamestnanca a výskytom sledovaných zdravotných problémov (bolesť hlavy, pocit nachladnutia, bolesť v oblasti chrbtice), rovnako medzi druhom vykonanej práce a spokojnosťou s vlhkosťou vzduchu na pracovisku, resp. s pocitom vysušenej nosnej sliznice. Výsledky hodnotenia dotazníkového výskumu taktiež ukázali významnú závislosť medzi druhom výrobnej organizácie a tepelno-vlhkostnými podmienkami na pracovisku, resp. výskytom zdravotných problémov respondentov. Ďalej bola zistená stredne pozitívna závislosť medzi tepelno-vlhkostnými mikroklimatickými podmienkami a pocitom únavy a bolesťami hlavy (resp. pocitom nachladnutia, bolesťami v oblasti chrbtice, pocitom vysušenej nosnej sliznice). Pri hodnotení dotazníkového výskumu boli využité štatistické metódy vhodné na sledovanie závislosti kategoriálnych znakov.
Keywords: dospělí; Statistics as Topic; průzkumy a dotazníky; Female; Humidity; statistika jako téma; teplota; Adult; ženské pohlaví; mladý dospělý; únava; Surveys and Questionnaires; vlhkost; pracoviště; Health Status; lidé; zdravotní stav; Occupational Exposure; Fatigue; Industry; bolesti hlavy; Back Pain; Common Cold; nachlazení; Temperature; bolesti zad; Male; průmysl; pracovní expozice; Headache; Workplace; Young Adult; Microclimate; mikroklima; lidé středního věku; mužské pohlaví; Middle Aged; Humans