Infekce močových cest u novorozenců – diagnostika a léčba - Zieg, Jakub (Pediatrie pro praxi, 2016)
Příznaky infekce močových cest u novorozenců mohou být velmi nespecifické. Diagnostika se opírá o chemické a kultivační vyšetření moči, dále se provádějí vyšetření obvyklá při podezření na novorozeneckou sepsi. Správný odběr vzorku moči je naprosto zásadní, použití sběrných močových sáčků je vzhledem k vysokému riziku kontaminace nevhodné. Základem léčby je časné podání parenterálních antibiotik spolu s udržováním přiměřené hydratace. K odhalení vrozených vad uropoetického traktu se využívá neinvazivní ultrazvukové vyšetření. Názory na indikaci provedení mikční cystografie novorozencům po první atace akutní pyelonefritidy, u kterých ultrazvuk neprokáže patologii uropoetického traktu, nejsou zatím jednotné.
Keywords: Ampicillin; gentamiciny; močové ústrojí; novorozenec; parenterální infuze; Urinalysis; lidé; Infant, Newborn; radioisotopová scintigrafie; Anti-Bacterial Agents; Gentamicins; Radionuclide Imaging; Urinary Tract Infections; analýza moči; Urinary Tract; kombinovaná farmakoterapie; Cystography; Infusions, Parenteral; infekce močového ústrojí; cystografie; antibakteriální látky; ampicilin; Drug Therapy, Combination; Humans