Skryté vady patra jako příčina velofaryngeální insuficience - Košková, Olga; Vokurková, Jitka; Baslík, Václav; Horník, Pavel (Pediatrie pro praxi, 2016)
Submukózní rozštěp patra a vrozeně krátké měkké patro s nebo bez rozštěpu čípku patří mezi méně časté příčiny velofaryngeální insuficience – nedostatečnosti patrohltanového uzávěru. Jejich diagnostika je obtížnější než u klasických rozštěpů, avšak jejich projevy a následky na vývoj řeči jsou podobně závažné. Pro úspěšnou léčbu těchto vad je nezbytné včasné stanovení diagnózy a spolupráce plastického chirurga s klinickým logopedem a ORL lékařem. Jak pacienti se submukózním rozštěpem, tak i s vrozeně krátkým měkkým patrem ve spojení s klinickými projevy velofaryngeální insuficience, jsou na Oddělení dětské plastické chirurgie Fakultní nemocnice Brno indikováni k operačnímu řešení s následnou intenzivní logopedickou terapií. Otevřená huhňavost u dítěte spojená s opožděným vývojem řeči, častými záněty středouší a nepostupující logopedickou léčbou jsou vždy důvodem k vyšetření v ambulanci specializovaného foniatra a plastického chirurga.
Keywords: rozštěp patra; Child; klinická logopedie; pooperační péče; Cleft Palate; předškolní dítě; Speech-Language Pathology; dítě; Postoperative Care; Velopharyngeal Insufficiency; Massage; lidé; Child, Preschool; Humans; velofaryngální nedostatečnost; masáž