Problematika trichotillománie v dětském věku - Bienová, Martina (Pediatrie pro praxi, 2016)
Pro trichotillománii (TTM) je typické chronické vytrhávání vlasů, které vede k viditelnému úbytku vlasů a tvorbě alopetických ložisek. Pacienti si vytrhávají vlasy nejčastěji ze kštice, ale i ochlupení z dalších lokalit, jako jsou řasy, obočí nebo pubická oblast. Trichotillománie je obsesivně-kompulzivní porucha, která se může vyskytnout v kterémkoliv věku, ale nejčastěji se projeví v dětství s maximem ve dvou věkových skupinách – u předškoláků a na začátku puberty. Úkolem dermatologa je určit správnou diagnózu, léčba patří do rukou psychologa a psychiatra. Základní léčebnou metodou je psychoterapie, v některých případech v kombinaci s antidepresivy a antipsychotiky. Terapie je dlouhodobá, často bohužel dochází k relapsům, zejména pokud jsou pacienti vystaveni stresovým situacím.
Keywords: ženské pohlaví; Child; Female; mladý dospělý; Humans; lidé; Young Adult; Psychotherapy; psychoterapie; dítě; Trichotillomania; Diagnosis, Differential; trichotilomanie; Male; mužské pohlaví; diferenciální diagnóza