Časná diagnóza duodenální atrézie: prenatální ultrazvukový důkaz - Mihál, Vladimír; Mišuth, Vladimír; Malý, Tomáš; Polák, Petr; Hyjánek, Jiří; Michálková, Kamila (Pediatrie pro praxi, 2016)
Duodenální atrézie je nejčastějším typem fetální střevní atrézie. Prezentujeme klinický případ vzácného prenatálního sonografického obrazu duodenální atrézie u 29týdenního nezralého novorozence, u kterého byl ve 22. týdnu těhotenství prokázán rozšířený žaludek s dilatací duodena a polyhydramnion. Po porodu rentgenové vyšetření potvrdilo dilataci žaludku i duodena: s nálezem klasického znaku „double-bubble“. Po stabilizaci metabolizmu vody a elektrolytů podstoupilo dítě nekomplikovanou duodenoduodeno-anastomózu s dobrým definitivním výsledkem.
Keywords: Premature Birth; obstrukce duodena; předčasný porod; Female; ultrasonografie; výsledek terapie; ženské pohlaví; Radiography, Abdominal; prenatální diagnóza; lidé; rentgendiagnostika břicha; novorozenec nedonošený; anastomóza chirurgická; Prenatal Diagnosis; Ultrasonography; Treatment Outcome; Infant, Premature; časná diagnóza; Intestinal Atresia; Duodenal Obstruction; dilatace žaludku; Anastomosis, Surgical; duodenum; Gastric Dilatation; atrézie střev; Early Diagnosis; Duodenum; Humans