Echokardiografické prediktory selhání záchovných operací a plastik aortální chlopně - Tuna, Martin; Žáček, Pavel; Brtko, Miroslav; Vojáček, Jan (Intervenční a akutní kardiologie, 2016)
Záchovné operace aortální chlopně jsou chirurgické výkony korigující aortální regurgitaci bez použití chlopenní náhrady. Zachování vlastní aortální chlopně umožňuje nemocnému vyhnout se rizikům spojeným s náhradou chlopně, je ale spojeno s nejistotou dlouhodobé trvanlivosti rekonstrukce. Úkolem předoperačního a zejména peroperačního echokardiografického vyšetření je odhalit prediktory rizika pozdního selhání rekonstrukce aortální chlopně.
Keywords: rychlost toku krve; léčba šetřící orgány; Aortic Valve Insufficiency; kardiovaskulární chirurgické výkony; Aortic Valve; Humans; Cardiovascular Surgical Procedures; echokardiografie transezofageální; lidé; Blood Flow Velocity; Echocardiography, Transesophageal; Organ Sparing Treatments; aortální chlopeň; aortální insuficience