Sklerostin při chronickém onemocnění a selhání ledvin: literární přehled současných poznatků - Vykoukalová, Eva; Sulková, Sylvie; Šafránek, Roman; Vávrová, Jaroslava; Kalousová, Marta; Kohoutová, Jana; Malá, Alena; Ryba, Miroslav; Pavlíková, Ladislava; Palička, Vladimír (Aktuality v nefrologii, 2016)
Sklerostin (produkt SOST genu) je cirkulující inhibitor Wnt/b-katenin signalizační dráhy produkovaný především osteocyty, který negativně ovlivňuje osteoblastogenezi, tím inhibuje kostní novotvorbu a významně přispívá k rozvoji osteoporózy. Chronické onemocnění ledvin (CKD) je provázeno poruchou metabolismu vápníku, fosforu a vitamínu D a je obligatorně spojeno s renální osteopatií a onemocněním kardiovaskulárního systému (kostní a minerálová porucha u chronického onemocnění ledvin; CKD-MBD). Nové poznatky ukazují, že spojovacím článkem mezi onemocněním kostí a cév by mohl být právě sklerostin, který se nejspíše podílí na „komunikaci“ mezi kostí a cévou (bone-vascular cross-talk). Sérové koncentrace sklerostinu se při chronickém onemocnění ledvin zvyšují. Příčinou může být nejen chybějící renální eliminace, ale také změna kostního metabolismu, neboli i změna produkce sklerostinu. Oproti očekávání je vztah mezi kostní denzitou a sérovou koncentrací sklerostinu při CKD spíše pozitivní než negativní, i to může ukazovat na změnu vztahu mezi tvorbou a eliminací sklerostinu při CKD. Inverzní vztah mezi koncentrací parathormonu a sklerostinu je zachován i při CKD, a dokonce i u selhání ledvin. To vede k úvaze, že sklerostin může mít roli i v patogenezi tzv. adynamické kostní nemoci u těchto nemocných. Prognostický význam sérových koncentrací sklerostinu při CKD a zejména u dialyzovaných pacientů je intenzivně studován. Z některých recentních studií vyplývá, že vysoké hladiny sklerostinu u dialyzovaných pacientů jsou spojeny s nižší kardiovaskulární mortalitou. Zatím hypotetickým vysvětlením je možný protektivní vliv sklerostinu na cévní stěnu, jsou však zapotřebí další studie. Článek si klade za cíl přehledně utřídit dosavadní poznatky o sklerostinu, a to zejména při onemocnění a selhání ledvin
Keywords: financování organizované; Kidney Diseases; Renal Insufficiency, Chronic; osteoporóza; Glycoproteins; Financing, Organized; sklerostin (glykoprotein); Kidney Failure, Chronic; parathormon; Humans; glykoproteiny; nemoci ledvin; Densitometry; lidé; Bone Diseases, Metabolic; Parathyroid Hormone; Statistics as Topic; Osteocytes; metabolické nemoci kostí; chronická renální insuficience; nemoci cév; osteocyty; denzitometrie; statistika jako téma; chronické selhání ledvin; Vascular Diseases; Osteoporosis