Tridimensional Doppler assessment: a reliable, non-invasive and cost-effective method for preoperative perforator assessment in DIEP flap - Dražan, Luboš; Lombardo, Giuseppe A. G (Acta chirurgiae plasticae (English ed.), 2016)
Východiska: Předoperační mapování perforátorů je důležitý krok při autologní rekonstrukci prsu, který umožňuje bezpečnější, předvídatelnou a časově kratší preparaci laloku. I když se Dopplerovské vyšetření ukázalo být méně přesné při lokalizaci perforátorů ve srovnání s barevným duplexním ultrazvukovým vyšetřením a CTA, bude mít pravděpodobně i nadále svůj význam pro klinickou praxi. Cílem této práce je podělit se o některá doporučení jak provádět předoperační Dopplerovské vyšetření před operací DIEAp laloku, které zvyšuje spolehlivost při lokalizaci perforátorů. Metody: Studie se prováděla předoperačně na 26 pacientkách. Pro zhodnocení shody mezi označením dle Dopplera a operačním nálezem byla použita kartézská soustava souřadnic. Výsledky: Označili jsme předoperačně 145 perforátorů u 26 pacientek pro celkem 52 polovin břich. U jedné pacientky bylo označeno průměrně 5,6 cév. Z nich bylo 80 (55,17 %) nalezeno 0–1 cm od značky, 36 (24,82 %) 1–2 cm od značky a 5 (3,4 %) více než 2 cm od značky. Měli jsme 24 (16,55 %) falešně pozitivních nálezů u nichž nebyla žádná shoda mezi signálem a peroperačním nálezem. Závěr: I když Dopplerovské vyšetření nemusí poskytovat stejné anatomické detaily jako jiné a novější modality (CTA a MRA), HHD zůstává velmi užitečným a důležitým nástrojem pro autologní rekonstrukci. Doporučujeme provedení tohoto vyšetření v rámci našeho standardizovaného a reprodukovatelného postupu za účelem zlepšení spolehlivosti.
Keywords: předoperační péče; Abdominal Wall; Female; Perforator Flap; Preoperative Care; lidé; mamoplastika; Ultrasonography, Doppler; arteriae epigastricae; břišní stěna; perforátorový lalok; False Positive Reactions; ženské pohlaví; falešně pozitivní reakce; Epigastric Arteries; Mammaplasty; Humans; ultrasonografie dopplerovská