Lipomodelling – advanced technique for the correction of Congenital hypoplastic breast malformations and deformities - Streit, Libor; Dražan, Luboš; Novák, Pavel; Schneiderová, Monika; Dvořák, Zdeněk; Teplá, K; Veselý, Jiří (Acta chirurgiae plasticae (English ed.), 2016)
Mezi standardně používané techniky při korekci vrozených vývojových vad prsu spojených s hypoplazií nebo aplazií mléčné žlázy patří použití tkáňových expandérů, silikonových prsních implantátů, místních nebo volných laloků a techniky vnitřní modelace mléčné žlázy. Autoři představují sérii úspěšných rekonstrukcí prsu technikou lipomodelace u jedné pacientky s Polandovým syndromem a u dvou pacientek s tuberózním prsem. Při léčení nebyly zaznamenány žádné chirurgické komplikace a kontrolní vyšetření prsu ultrazvukem nepotvrdilo žádná podezřelá ložiska, pozorovány byly pouze drobné olejové pseudocysty. Autoři dosáhli posunu submamární rýhy kaudálně, u tuberózního prsu byl korigován tvar dolních kvadrantů a vyklenutí areoly, a u Polandova syndromu se podařilo posunout bradavku kaudálně a laterálně. Hlavní výhodou techniky lipomodelace je skutečnost, že lze začít s rekonstrukcí prsu dříve v adolescenci, protože na další růst a vývoj nepostiženého prsu lze dobře reagovat během následující etapy lipomodelace. Lze očekávat, že technika lipomodelace změní celkový přístup k léčbě vrozených vývojových vad prsu a hrudníku.
Keywords: Humans; mladý dospělý; prsy; Polandův syndrom; tuková tkáň; Adipose Tissue; Adolescent; Breast; miniinvazivní chirurgické výkony; výsledek terapie; autologní transplantace; Poland Syndrome; Minimally Invasive Surgical Procedures; Treatment Outcome; Fasciotomy; ženské pohlaví; Lipectomy; Mammaplasty; lidé; lipektomie; mladiství; fasciotomie; Transplantation, Autologous; Young Adult; mamoplastika; Female