Selektivita DPP-4 inhibitorů a srdeční selhání - Haluzík, Martin; Linhart, Aleš (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2016)
Inhibitory dipeptidylpeptidázy-4 (DPP-4) zvyšují endogenní koncentrace glucagon-like peptidu-1 (GLP-1) a vedou tak ke stimulaci glukózo-dependentní sekrece inzulinu, snížení nadměrné sekrece glukagonu a následnému zlepšení kompenzace diabetu. Vzhledem k dobré účinnosti a minimálnímu výskytu nežádoucích účinků jsou tyto léky stále více využívány v terapii diabetes mellitus 2. typu. Kromě účinnosti DPP-4 inhibitorů byla diskutována jejich dlouhodobá bezpečnost zejména ve vztahu k možnému zvýšení rizika malignit, ovlivnění imunitního systému a výskytu klinického srdečního selhání. V tomto článku se zaměřujeme na klinický význam selektivity DPP-4 inhibitorů, a to především ve vztahu k riziku srdečního selhání. Výsledky publikovaných klinických studií potvrzují, že při léčbě žádným z DPP-4 inhibitorů nedochází ke zvýšení rizika malignit či klinicky relevantnímu ovlivnění imunitního systému. Možnost zvýšení rizika srdečního selhání naznačená v prospektivních kardiovaskulárních studiích s některými z DPP-4 inhibitorů je stále předmětem intenzivního výzkumu. Neexistuje však žádný teoretický, experimentální ani klinický podklad naznačující, že riziko srdečního selhání by mělo jakýkoliv vztah k selektivitě DPP-4 inhibitorů.
Keywords: financování organizované; klinické zkoušky jako téma; Statistics as Topic; Clinical Trials as Topic; hypoglykemie; statistika jako téma; inkretiny; Incretins; Heart Failure; Neoplasms; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; nádory; Dipeptidyl-Peptidase IV Inhibitors; Diabetes Mellitus, Type 2; lidé; srdeční selhání; glukagonu podobný peptid 1; diabetes mellitus 2. typu; Financing, Organized; nežádoucí účinky léčiv; inhibitory dipeptidylpeptidasy 4; Meta-Analysis as Topic; Glucagon-Like Peptide 1; metaanalýza jako téma; Hypoglycemia; Humans