Cerebelární ataxie dospělého věku u vybraných endokrinologických a metabolických onemocnění - Andělová, Michaela (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2016)
Cerebelární ataxie manifestující se v dospělém věku tvoří heterogenní skupinu sporadických a dědičných neurodegenerativních onemocnění, jejichž příčina zůstane často i přes pokroky v genetické a imunologické diagnostice neobjasněna. Některá z těchto onemocnění se objevují v kontextu multiorgánového autoimunitního či metabolického postižení, nejčastěji tyreopatie, diabetu, celiakie a u deficitů vitaminů. Právě necerebelární symptomy a paraklinická vyšetření mohou být klíčové pro stanovení správné diagnózy. Kromě toho přináší tato onemocnění cenné informace o obecnějších metabolických principech a otvírají cestu pro nové možnosti léčby. V tomto článku jsou shrnuty cerebelární ataxie často sdružené s endokrinologickými a metabolickými onemocněními, se zvláštním důrazem na diabetes.
Keywords: Wolfram Syndrome; Friedreichova ataxie; autoimunitní nemoci; nemoci endokrinního systému; xantomatóza; lidé; Endocrine System Diseases; nemoci štítné žlázy; Xanthomatosis; metabolické nemoci; Wolframův syndrom; Neurotoxicity Syndromes; diabetes mellitus; statistika jako téma; Cerebellar Ataxia; Humans; Avitaminosis; Autoimmune Diseases; Diabetes Mellitus; neurotoxické syndromy; cerebelární ataxie; Abetalipoproteinemia; teleangiektatická ataxie; Heredodegenerative Disorders, Nervous System; Statistics as Topic; Metabolic Diseases; dědičné degenerativní poruchy nervového systému; Thyroid Diseases; Ataxia Telangiectasia; Friedreich Ataxia; avitaminóza; abetalipoproteinemie