Změna barvy kůže jako nežádoucí účinek při léčbě sunitinibem u dětské pacientky s osteosarkomem - Součková, Lenka; Mazánek, Pavel; Múdry, Peter (Onkologie (Olomouc, Print), 2016)
Sunitinib jako multikinázový inhibitor je indikován k léčbě neresekovatelného a/nebo metastatického maligního gastrointestinálního stromálního tumoru (GIST) tam, kde došlo k selhání léčby imatinibem v důsledku rezistence nebo intolerance. Další indikací je léčba pokročilého a/nebo metastatického renálního karcinomu (mRCC) anebo léčba neresekovatelných nebo metastatických dobře diferencovaných pankreatických neuroendokrinních nádorů (pNET) s progresí onemocnění u dospělých pacientů. Existují klinické zkušenosti s použitím sunitinibu také u dětských onkologických pacientů, např. s refrakterními solidními nádory, GIST. V článku je popsán průběh léčby osteosarkomu u dětské pacientky, během níž byl na základě genetických vyšetření a výsledků proteomiky podáván sunitinib. V souvislosti s užíváním sunitinibu se vyskytl reverzibilní nežádoucí účinek – změna barvy kůže. Tento nežádoucí účinek sunitinibu je poprvé zmíněný v českém písemnictví u dětského pacienta.
Keywords: metastázy nádorů; Neoadjuvant Therapy; pigmentace kůže; osteosarkom; lidé; Skin Pigmentation; receptory růstového faktoru odvozeného z trombocytů; dítě; Child; chemorezistence; Neoplasm Metastasis; ženské pohlaví; Humans; Drug Resistance, Neoplasm; neoadjuvantní terapie; Osteosarcoma; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; receptor 2 pro vaskulární endoteliální růstový faktor; Female; Vascular Endothelial Growth Factor Receptor-2; Receptors, Platelet-Derived Growth Factor