Czech version of paired associative learning test – a pilot study - Dudysová, Daniela; Fajnerová, Iveta; Nekovářová, Tereza; Ngo, Hong-Viet V; Kopřivová, Jana (Psychiatrie (Praha, Print), 2016)
Cílem pilotní studie bylo uvést českou verzi testu párového asociačního učení (CZPAL) a zhodnotit, zda jsou dvě paralelní verze testu porovnatelné. Výkon v paměťovém testu jsme také porovnali mezi skupinami mladších (n = 10) a starších (n = 5) dobrovolníků. Test sestával z učení a vybavování 120 párů slov během čtyř fází: 1) učení, 2) okamžité vybavování se zpětnou vazbou, 3) vybavování s krátkým oddálením, 4) oddálené vybavování. Test se ukázal jako adekvátní pro měření deklarativní paměti a nebyl ovlivněn efekty stropu a podlahy. Výsledky dvou verzí testu byly porovnatelné a mohou být použity jako vhodné retest varianty. Mladší dospělí uspěli v testu lépe než starší, což je v souladu se zhoršením paměti v pokročilém věku. CZPAL lze využít k experimentálnímu měření deklarativní paměti v českém kontextu
Keywords: dospělí; Memory Disorders; Neuropsychological Tests; Adult; Predictive Value of Tests; Reproducibility of Results; prediktivní hodnota testů; neuropsychologické testy; lidé; Pilot Projects; poruchy paměti; pilotní projekty; Aged, 80 and over; párové asociační učení; reprodukovatelnost výsledků; Aged; Paired-Associate Learning; lidé středního věku; senioři nad 80 let; senioři; Middle Aged; Humans