Beckova škála deprese BDI-II - standardizace a využití v praxi - Ptáček, Radek; Raboch, Jiří; Vňuková, Martina; Hlinka, Jaroslav; Anders, Martin (Česká a slovenská psychiatrie, 2016)
Cíl: Deprese patří mezi nejznámější a také nejzávažnější psychické potíže a světová zdravotnická organizace ji řadí mezi jednu z nejčastějších příčin invalidity. Beckova sebeposuzovací škála pro dospělé (BDI-II) je vysoce spolehlivý nástroj k určení intenzity deprese. Cílem této studie bylo ověření reliability a validity českého překladu BDI-II jako psychometrického nástroje. Materiál a metoda: Výzkum byl realizován na reprezentativním vzorku pracující populace. Byly dosaženy výsledky od 1027 respondentů. K ověření validity a reliability byla použita Cronbachova alfa a faktorová analýza. Data byla analyzována pomocí Stata Software, Verze 12 (StataCorp, 2012). Výsledky: T-test ukázal významný rozdíl ve výsledcích BDI-II mezi pohlavími. Cronbachova alfa a faktorová analýza poukázaly na vysokou vnitřní konzistenci a reliabilitu české verze BDI-II. Česká verze BDI-II se tak dá pokládat za kvalitní psychometrický nástroj. Závěr: Cílem této studie bylo ověření validity a reliability české verze BDI-II. Původní autoři české verze Preiss a Vacíř (1999) tak učinili pouze na vzorku 60 mužů. Námi dosažený počet respondentů byl 1027, ve vzorku byla zastoupena obě pohlaví a jedná se o reprezentativní vzorek pracovně aktivní české populace. Tato studie potvrdila výsledky jiných standardizačních studií BDI-II a poukazuje tím na fakt, že česká verze BDI-II má vysokou vnitřní reliabilitu a validitu. Naše výsledky jsou tak tímto srovnatelné s jinými dostupnými vzorky a potvrzují, že česká verze BDI-II je spolehlivý psy-chometrický nástroj. Tyto výsledky mohou také sloužit k nastavení norem pro českou populaci a jejich využití pro porovnání s populací klinickou.
Keywords: dospělí; průzkumy a dotazníky; Female; Adult; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; Predictive Value of Tests; prediktivní hodnota testů; lidé; Aged, 80 and over; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; Male; psychiatrické posuzovací škály; lidé středního věku; deprese; senioři nad 80 let; mužské pohlaví; Depression; Middle Aged; Psychiatric Status Rating Scales; Humans