Léčba nemocných s relabujícím či refrakterním agresivním non‑hodgkinským lymfomem: účinnost a bezpečnost pixantronu - Šimkovič, Martin; Belada, David (Remedia, 2016)
Léčebné možnosti nemocných s relabujícím/refrakterním agresivním non‑hodgkinským lymfomem (NHL) jsou omezené. Kombinace rituximabu s režimy obsahujícími antracykliny zůstávají základem terapie. Nicméně opakované podávání antracyklinů je spojeno se značným rizikem kardiotoxicity. Pixantron je cytostatikum antracyklinového typu se zachovanou antitumorózní aktivitou a sníženou kardiotoxicitou, které má prokazatelnou účinnost v léčbě NHL. Na základě výsledků mezinárodní randomizované studie PIX 301 byla monoterapie pixantronem schválena Evropskou lékovou agenturou (EMA) pro léčbu dospělých pacientů s opakovaně relabujícím či refrakterním agresivním B‑buněčným NHL.
Keywords: inhibitory topoisomerasy II; Randomized Controlled Trials as Topic; neúspěšná terapie; studie PIX 301; Lymphoma, Non-Hodgkin; Humans; Topoisomerase II Inhibitors; Anthracyclines; Quantitative Structure-Activity Relationship; antracykliny; Clinical Trials as Topic; difúzní velkobuněčný B-lymfom; pixantron; Cardiotoxicity; klinické zkoušky jako téma; kardiotoxicita; kvantitativní vztahy mezi strukturou a aktivitou; nehodgkinský lymfom; Lymphoma, Large B-Cell, Diffuse; Treatment Failure; randomizované kontrolované studie jako téma; Isoquinolines; lidé; isochinoliny