Účinná a bezpečná terapie arteriální hypertenze u obézního pacienta s metabolickým syndromem - Prokopová, Iva (Praktické lékárenství, 2016)
Se šířící se epidemií obezity se v praxi stále častěji setkáváme s nárůstem arteriální hypertenze, mnohdy rezistentní na běžnou terapii. Obezita je onemocnění, které samo o sobě snižuje účinek antihypertenziv, zároveň je provázena patologickými stavy, které k arteriální hypertenzi vedou. Popisovány jsou nejčastěji zvýšená aktivita sympatiku, ovlivnění systému renin-angiotenzin- aldosteron, hyperinzulinemie a hyperleptinemie. Tyto skutečnosti by měly být zahrnuty do volby nejvhodnějšího typu antihypertenziva. Vzhledem k farmakokinetickým změnám u obézních pacientů bývá nutné užití vyšších dávek antihypertenziv. V terapii preferujeme inhibitory angiotenzin konvertázy nebo sartany. Pravděpodobně se nevyhneme více-kombinaci antihypertenziv, lze zvolit blokátory kalciových kanálů, nízké dávky diuretik, agonisty imidazolinových receptorů nebo dle komorbidit blokátory alfa či beta-receptorů. Účinek všech antihypertenziv je potencován redukcí váhy a úpravou životního stylu.
Keywords: blokátory receptorů AT1 pro angiotensin II; hypertenze; Female; beta blokátory; Obesity, Morbid; ženské pohlaví; inhibitory ACE; Metabolic Syndrome; lidé; blokátory kalciových kanálů; renin-angiotensin systém; Renin-Angiotensin System; metabolický syndrom; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; Hypertension; Meta-Analysis as Topic; Calcium Channel Blockers; Diuretics; Adrenergic beta-Antagonists; diuretika; Antihypertensive Agents; Angiotensin II Type 1 Receptor Blockers; antihypertenziva; metaanalýza jako téma; morbidní obezita; Humans