Zkrácení kosti jako operační řešení diference délek končetin - Kotaška, Jan; Trč, Tomáš (Časopis lékařů českých, 2016)
Zkrácení kostí je jednou z možností řešení rozdílné délky končetin. V období kostní nezralosti může být rozdíl v délce kosti 2−5 centimetrů korigován otevřenou nebo zavřenou epifyzeodézou nebo prostřednictvím skobek. Všechny uvedené korekce vyžadují precizní načasování. V období kostní zralosti je výhodnější a bezpečnější využít zkracovací osteotomie femuru na rozdíl od zkrácení tibie. Pro zkrácení přesahující 10 cm jsou vhodnějším řešením prolongace, případně jednodobé výkony na obou končetinách spočívající ve zkracovací osteotomii delší končetiny s vytětím segmentu kosti a jeho následnou implantací na kratší končetinu k jejímu prodloužení. Jsou popsány a zhodnoceny výhody a nevýhody zkrácení a prodloužení při řešení rozdílů v délce končetin.
Keywords: ortopedické výkony; Bones of Lower Extremity; Bone Lengthening; Femur; Humans; Osteotomy; femur; lidé; Leg Length Inequality; osteotomie; Orthopedic Procedures; nestejná délka dolních končetin; předoperační vyšetření; epifyzeodéza; kosti dolní končetiny; prodloužení kosti; Surgical Clearance