Nejasný septický stav u pacienta s obtížně léčitelným astmatem na biologické terapii aneb nepodceňovat význam sedimentace - Bittner, Lenka; Hricíková, Ivana; Koziar Vašáková, Martina (Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL, 2016)
Pacienta s obtížně léčitelným astmatem (OLA) můžeme charakterizovat jako pacienta s nedostatečnou kontrolou astmatu i přes dodržování nastaveného komplexního léčebného režimu včetně antiastmatické terapie. Příčinou může být i perzistující eozinofilie jako podklad OLA. Biologická léčba protilátkou proti interleukinu 5 (mepolizumabem) přinesla našemu pacientovi značný benefit v podobě přerušení dlouhodobé léčby systémovými kortikoidy. Nadšení z léčebného úspěchu vystřídal po roce a půl nejasný septický stav s kožními příznaky a trombózou levé dolní končetiny, neúspěšně léčený antibiotickou terapií zaměřenou na chronickou kolonizaci Staphylococcus aureus. Ačkoliv je sedimentace erytrocytů (FW) dnes již často opomíjeným vyšetřením s omezeným klinickým významem a je nahrazována pouze vyšetřením C-reaktivního proteinu (CRP), v řadě případů je její provedení důležitým diagnostickým ukazatelem. Platí to zejména pro autoimunitní onemocnění, jako je tomu v prezentovaném případě, kdy následné nasazení imunosupresivní terapie v podobě systémových kortikosteroidů vrátilo pacienta zpět do běžného života.
Keywords: Polymyalgia Rheumatica; klinické laboratorní techniky; Blood Sedimentation; krevní sedimentace; Clinical Laboratory Techniques; Diagnostic Imaging; Positron Emission Tomography Computed Tomography; výsledek terapie; Autoimmune Diseases; svalová únava; lidé; trombóza; PET/CT; Anti-Bacterial Agents; syndrom systémové zánětlivé reakce; duplexní dopplerovská ultrasonografie; Treatment Outcome; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; Asthma; autoimunitní nemoci; Systemic Inflammatory Response Syndrome; Male; Muscle Fatigue; diagnostické zobrazování; bronchiální astma; revmatoidní faktor; Thrombosis; polymyalgia rheumatica; lidé středního věku; Ultrasonography, Doppler, Duplex; Rheumatoid Factor; Fever; mužské pohlaví; antibakteriální látky; Middle Aged; horečka; Humans