Nové léky u sarkoidózy - Žurková, Monika; Kolek, Vítězslav; Lošťáková, Vladimíra; Kriegová, Eva (Výběr článků z pneumologie, 2016)
Sarkoidóza je multisystémové onemocnění neznámé etiologie, které je charakterizováno přítomností granulomatózního zánětu v postižených tkáních. Může postihovat v zásadě kterýkoliv orgán, nejčastěji však plíce, oči a kůži. Léčba sarkoidózy vyžaduje kolektivní multidisciplinární přístup. Včas nepoznaná nebo nevhodně léčená sarkoidóza může až u 1/3 nemocných přejít do chronického stadia a v nejzazším případě vést k závažným poruchám zdraví či předčasné smrti. Při klasické plicní manifestaci nečiní toto onemocnění velké diagnostické potíže. Nezbytná je spolupráce řady odborníků při pátrání po mimoplicních manifestacích tohoto granulomatózního onemocnění. K léčbě se přistupuje po individuálním posouzení rozsahu nemoci. Naším cílem je pojednat o principech léčby sarkoidózy včetně standardů péče souvisejících s plicním onemocněním a zaměřením se na aktuálně doporučované nové léky a dávkovací schémata.
Keywords: směrnice pro lékařskou praxi jako téma; antimalarika; Immunosuppressive Agents; algoritmy; Administration, Inhalation; Practice Guidelines as Topic; aplikace inhalační; Algorithms; lidé; Sarcoidosis, Pulmonary; plicní sarkoidóza; Drug Administration Schedule; imunosupresiva; Humans; Antimalarials; sarkoidóza; rozvrh dávkování léků; hormony kůry nadledvin; Adrenal Cortex Hormones; Sarcoidosis; kortikoidy šetřící léky