Dysfunkce dolních močových cest u diabetických pacientů - Mokriš, Jan; Zachoval, Roman; Záleský, Miroslav; Borovička, Vladimír; Stejskal, Jiří (Česká urologie, 2016)
Hlavní stanovisko práce: Přehledový článek shrnuje současné vědecké poznatky o dysfunkcích dolních močových cest u diabetiků včetně patofyziologických procesů, klinických a urodynamických nálezů a léčbě těchto pacientů. Diabetes mellitus je chronické metabolické onemocnění, jehož incidence celosvětově stoupá, a které je spojeno s vysokou morbiditou a mortalitou. V důsledku tohoto onemocnění dochází k řadě komplikací – zejména k rozvoji diabetické nefropatie, neuropatie a retinopatie. Mezi komplikace spojené s tímto onemocněním patří i dysfunkce dolních močových cest (DMC), které se vyskytují až u 80% diabetiků. Klinické projevy těchto dysfunkcí jsou velmi různorodé – od hyperaktivního močového měchýře až po akontraktilní detruzor. Tento přehledový článek shrnuje současné vědecké poznatky o DMC u diabetiků včetně patofyziologických procesů, klinických a urodynamických nálezů a léčbě těchto pacientů.
Keywords: Urodynamics; urodynamika; Urethra; neurogenní močový měchýř; močový měchýř; Urinary Bladder, Neurogenic; Humans; lidé; uretra; Lower Urinary Tract Symptoms; komplikace diabetu; Urinary Bladder; Diabetes Complications; symptomy dolních močových cest