Současné možnosti léčby hyponatremie - Tesař, Vladimír (Vnitřní lékařství, 2016)
V posledních 50 letech byly poznány molekulární mechanizmy renální resorpce sodíku a vody a byly vyvinuty molekuly, které s těmito mechanizmy specificky interferují (diuretika, antagonisté receptorů pro vazopresin). Chronická hyponatremie je způsobena relativním nadbytkem volné vody, vyskytuje se u širokého spektra chorob spojených s hypervolemií (srdeční selhání, jaterní cirhóza), normovolemií i hypovolemií a je u pacientů s chronickým srdečním selháním a ascitickou jaterní cirhózou negativním prognostickým faktorem. Vaptany (antagonisté vazopresinu, inhibitory V2 receptoru pro vazopresin) snižují zpětnou resorpci vody v distálním nefronu, zvyšují vylučování volné vody a u normovolemických a hypervolemických stavů spojených s hyponatremií normalizují sérové koncentrace sodíku. Hyponatremii lze (dle příčiny, závažnosti a rychlosti vývoje) korigovat omezením příjmu tekutin, podáním hypertonického roztoku NaCl, diuretiky, perorálním podáním urey a vaptany. Místo vaptanů v léčbě hyponatremie je třeba ještě lépe definovat, v Evropě je možné jejich použití u syndromu nepřiměřené sekrece antidiuretického hormonu (SIADH).
Keywords: antidiuretika; diferenciální diagnóza; Liver Cirrhosis; Heart Failure; Inappropriate ADH Syndrome; jaterní cirhóza; komorbidita; lidé; srdeční selhání; syndrom nepřiměřené sekrece ADH; Comorbidity; vasopresiny; Vasopressins; Hyponatremia; benzazepiny; Benzazepines; Diagnosis, Differential; Antidiuretic Agents; hyponatremie; Humans