Chronická dysfunkce transplantované ledviny: stále nevyřešený problém - Viklický, Ondřej (Vnitřní lékařství, 2016)
Transplantace ledviny představuje nejlepší metodu léčby nezvratného selhání ledvin pro nejlepší přežití nemocných a nejlepší kvalitu života. I když bylo dosaženo mnoha pokroků v imunosupresivní terapii a chirurgických technikách, je mnoho transplantovaných ledvin, hodnoceno v dlouhodobém sledování, ztraceno, především kvůli chronické rejekci a rekurenci glomerulonefritidy. Nefrotoxicita kalcineurinových inhibitorů, která byla v posledních dekádách přeceňována, má, zdá se, jenom malý negativní vliv na přežití štěpů. Nehledě na lepší porozumění mechanizmům poškození transplantované ledviny, které se promítají do neustálých změn histologických klasifikačních systémů, optimální léčebné strategie nejsou pro většinu případů dostupné. Prospektivní randomizované studie, které vzejdou z transplantologické komunity, jsou nezbytné k zodpovězení mnoha terapeutických otázek.
Keywords: transplantace ledvin; Kidney; rejekce štěpu; Renal Insufficiency, Chronic; Recurrence; lidé; Graft Rejection; Kidney Transplantation; recidiva; ledviny; Glomerulonephritis; glomerulonefritida; imunosupresivní léčba; Immunosuppression Therapy; chronická renální insuficience; Humans