Adherence k terapii obstrukční spánkové apnoe pomocí kontinuálního přetlakového dýchání - observační studie - Sova, Milan; Vališová, Z; Hobzová, Milada; Zapletalová, Jitka; Kolek, Vítězslav (Studia pneumologica et phtiseologica, 2016)
Úvod: Terapie kontinuálním přetlakovým dýcháním (CPAP) je považována za nejúčinnější způsob terapie syndromu obstrukční spánkové apnoe (OSAS). Adherence k léčbě je nezbytnou podmínkou úspěšné léčby, nicméně není zcela jasné, jaké faktory adherenci ovlivňují nejvíce, zejména zda se liší u pacientů podle jednotlivých použitých typů masek. Cíl: Určit faktory, které nejvíce ovlivňují adherenci k léčbě CPAP. Materiál a metody: Do této observační, longitudinální studie bylo zařazeno 115 pacientů (86 mužů) průměrného věku 59,2 ± 10,8 roků, se středně těžkým až těžkým OSAS (Apnea – hypopnoe index > 15), u nichž byla indikována terapie CPAP. Byla provedena antropometrická vyšetření, noční monitorace spánku a pacienti vyplnili dotazník Epworthské škály spavosti (EŠS). Všichni pacienti byli na tuto léčbu nastaveni pomocí autoCPAP, optimální maska byla vybrána dle fyziognomických charakteristik a preferencí pacienta. Klinické kontroly proběhly měsíc a rok od zahájení léčby. Získaná data byla následně statisticky zpracována. Výsledky: Nejčastěji byly použity nosní masky (54,0 %), následované celoobličejovými (35,6 %) a nosními polštářky (10,4 %). Pomocí Kruskall-Wallisova testu nebyl mezi jednotlivými maskami prokázán významný rozdíl v adherenci k léčbě po měsíci (p = 0,817) ani po roce léčby (p = 0,871). U pacientů s vyšším BMI (p = 0,018) a obvodem krku (p = < 0,001) byla signifikantně častěji použita celoobličejová maska. Při porovnání jednotlivých parametrů OSAS (AHI, Oxygen Desaturation Index, % doby spánku < 90 % SpO2, průměrná noční SpO2, EŠS) nebyla prokázána statisticky signifikantní korelace s adherencí po měsíci a roce léčby CPAP. Závěr: Adherence pacientů k léčbě CPAP lze pouze velmi obtížně odhadnout. V této studii nebyl nalezen faktor, který by tento parametr určoval. U pacientů s vyšším BMI a obvodem krku byly častěji používány celoobličejové masky se stejným efektem na adherenci jako masky nosní.
Keywords: Positive-Pressure Respiration; adherence pacienta; Respiratory Protective Devices; Obesity; lidé středního věku; lidé; ventilace umělá s výdechovým přetlakem; obstrukční spánková apnoe; obezita; Sleep Apnea, Obstructive; prostředky na ochranu dýchání; Middle Aged; Patient Compliance; Humans