Podpora pohybové aktivity – role sestry - Martinek, Lukáš; Kovářová, Mária; Tóthová, Valérie; Kimmer, David; Dvořáčková, Olga (Kontakt (České Budějovice), 2016)
Předkládaná studie se zabývala vlivem edukace v oblasti pohybových aktivit (PA) na modulaci zdraví. Za výzkumnou techniku byl zvolen experiment, do kterého bylo zahrnuto celkem 54 záměrně vybraných probandů ve věkovém rozmezí 20–71 let. Výzkumná skupina byla rozdělena na skupinu experimentální, která čítala 20 probandů, a skupinu kontrolní, do které spadalo 34 probandů. V rámci šestiměsíčního výzkumu vykonávali probandi experimentální skupiny předem definovanou PA. Všichni účastníci výzkumného šetření byli podrobeni analýze složení lidského těla bioelektrickou impedancí před začátkem a po ukončení experimentu. Konkrétně byly hodnoceny ukazatele obsahu tělesného tuku, aktivní tělesné hmoty jak s obsahem vody, tak bezvodé, bazální metabolismus a obsah vody. Z výsledků je patrný statisticky významný vzestup aktivní tělesné hmoty u experimentální skupiny oproti skupině kontrolní. Příznivé výsledky jsou patrné i v oblasti bazálního metabolismu, kde po cílené intervenci došlo u experimentální skupiny k jeho zvýšení. V hodnotách BMI a obsahu tělesného tuku došlo k předpokládanému snížení hodnot po šesti měsících. Lze tedy konstatovat, že i velmi obecná edukace sestry v oblasti PA má signifikantně pozitivní dopad na složení lidského těla.
Keywords: senioři; Health Educators; pohybová aktivita; Nurse's Role; lidé; podpora zdraví; programy na snížení hmotnosti; Middle Aged; Health Promotion; Adult; mladý dospělý; Young Adult; edukační sestry; role ošetřovatelky; Humans; lidé středního věku; Primary Prevention; dospělí; Motor Activity; Aged; primární prevence; Weight Reduction Programs