Postoje a vedomosti sestier o problematike geriatrického veku - Kabátová, Oľga; Puteková, Silvia; Martinková, Jana; Záhorecová, Henrieta (Kontakt (České Budějovice), 2016)
Cieľ: Cieľom výskumu bolo zmapovať postoje a vedomosti sestier o problematike geriatrického veku a zistiť vplyv vybraných determinantov ovplyvňujúcich vedomosti sestier. Dizajn: Práca má dizajn prierezovej kvantitatívnej štúdie vykonanej na základe dotazníkového šetrenia. Metodika: Výskumný súbor tvorilo 100 sestier, ktoré boli do vzorky zaradené na základe zámerného výberu. Kvantitatívny výskum bol realizovaný pomocou dvoch metodík. Postoje sestier voči seniorom boli merané na základe Fraboniho škály ageizmu (FSA), vedomosti sestier o problematike geriatrického veku sme zisťovali dotazníkom vlastnej konštrukcie. Vplyv vybraných determinantov ovplyvňujúcich vedomosti sestier o problematike geriatrického veku bol overovaný na základe štatistických testov: Kruskal-Wallisov test a Spearmanov korelačný koeficient. Výsledky: Pomocou dotazníka FSA sme zistili, že 72 % sestier vykazuje mierne pozitívne vnímanie starších, teda takmer žiadne ageistické postoje. Strednú úroveň ageistických postojov a teda mierne negatívne vnímanie seniorov sme zistili u 28 % sestier. Vedomostná úroveň o problematike geriatrického veku bola u 14 % sestier výborná, u 36 % veľmi dobrá, dobré vedomosti malo 29 %, dostatočné 12 % a nedostatočné 9 % sestier. Na základe štatistických testov sme zistili vzťah medzi vekom (p = 0,009), dĺžkou odbornej praxe (p = 0,017) a vzdelaním (p = 0,007) sestier a ich vedomosťami o problematike geriatrického veku. Záver: Výsledky výskumu poukazujú na potrebu komplexného vzdelávania sestier v oblasti geriatrie a gerontológie s dôrazom na individuálny prístup a negeneralizovanie jednotlivcov v rámci celej seniorskej populácie.
Keywords: postoj zdravotnického personálu; zjišťování skupinových postojů; Focus Groups; Health Knowledge, Attitudes, Practice; stárnutí; geriatrické ošetřovatelství; zdraví - znalosti, postoje, praxe; Humans; Attitude of Health Personnel; lidé; Aging; Geriatric Nursing