Inter-rater reliabilita položiek Bradenovej škály, Nortonovej škály, Waterlowej škály - Šáteková, Lenka; Žiaková, Katarína (Profese online, 2016)
Východiská: V súčasnosti existuje na svete takmer 40 škál na posúdenie rizika vzniku dekubitu. Napriek ich množstvu boli psychometrické vlastnosti testované len u niektorých. Cieľ: Zistiť stupeň inter-rater reliability jednotlivých položiek vybraných škál na posúdenie rizika vzniku dekubitu (Bradenovej škály, Nortonovej škály a Waterlowej škály). Metódy: Zber dát prebiehal od apríla do augusta 2014 na oddelení s dlhodobou ošetrovateľskou starostlivosťou. Výskumný súbor tvorilo 32 pacientov. Pre vyhodnotenie inter-rater reliability boli použité štatistické metódy vnútrostredný koeficient korelácie (ICC). Výsledky: Zhoda medzi posudzovateľmi Bradenovej škály sa pohybuje v rozmedzí od ICC = 0,846 pre položku „aktivita“ a ICC = 0,645 pre položku „výživa“. Nortonovej škála dosiahla najvyššiu zhodu v položke „inkontinencia“ (ICC = 0,931), najnižšiu v položke „fyzický stav“ (ICC = 0,849). Najvyššia zhoda medzi posudzovateľmi Waterlowej škály je pozorovaná pri položkách „pohlavie“ (ICC = 1), „vážna operácia alebo trauma“ (ICC = 1). Najnižšiu zhodu dosiahla položka „skóre váhového úbytku“ (ICC = 0,497). Závery: Najvyššiu zhodu medzi posudzovateľmi dosiahli položky Nortonovej škály, nasledujú položky Bradenovej škály. Najnižšiu zhodu medzi posudzovateľmi dosiahli položky Waterlowej škály. Odporúčame ďalšie testovanie škál na posúdenie rizika vzniku dekubitov v českom klinickom prostredí.
Keywords: reprodukovatelnost výsledků; Cross-Sectional Studies; Statistics as Topic; Nortonova škála; průřezové studie; Risk Assessment; Bradenova škála; statistika jako téma; Reproducibility of Results; Waterlowova škála; hodnocení rizik; dekubity; Pressure Ulcer