CT s duální energií záření u pacientů s nemalobuněčným plicním karcinomem, hodnocení přítomnosti infiltrace lymfatických uzlin a sledování vývoje v závislosti na léčbě chemoterapií - Matoušková, Táňa; Baxa, Jan; Ludvík, Jaroslav; Ferda, Jiří (Česká radiologie, 2016)
Cíl: Posouzení možnosti využití dvoufázového postkontrastního CT s duální energií záření (DE-CT) k hodnocení vývoje lymfatických uzlin u pacientů s NSCLC v průběhu chemoterapie a s využitím stagingového PET/CT. Metodika: Byl hodnocen soubor 38 pacientů s NSCLC, u kterých bylo posouzeno celkem 108 uzlin. U všech byl proveden staging pomocí FDG-PET/CT a v průběhu chemoterapie následovala dvě kontrolní vyšetření pomocí dvoufázového DE-CT s kontrastní látkou. Uzliny byly podle hodnoty SUV rozdělené do dvou skupin na uzliny s hranicí SUV 2,5 ? negativní (SUVmax > 2,5) a pozitivní (SUVmax > 2, 5). Byla provedena identická analýza obsahu jodu (iodine uptake) v uzlinách v arteriální i venózní fázi vyšetření (mg/ml) a vypočtena hodnota AEF (arterial enhancement fraction). Podle SUVmax a vývoje velikosti byly rozděleny do čtyř skupin: PET pozitivní progredující, PET pozitivní regredující, PET negativní progredující a PET negativní regredující. Následně byl vzájemně porovnáván vývoj sledovaných hodnot (AEF, iodine uptake v arteriální a venózní fázi) v jednotlivých skupinách. Výsledky: Byl prokázán statisticky významný rozdíl ve vývoji hodnoty AEF a iodine uptake ve venózní fázi vyšetření mezi skupinou primárně metastaticky postižených uzlin, které dále progredovaly a skupinou primárně nezasažených uzlin, u kterých došlo k metastatickému postižení až během léčby. Dále byla potvrzena korelace mezi hodnotou AEF a odpovědí na léčbu, kdy u uzlinových metastáz s pozitivní léčebnou odpovědí se hodnota AEF v průměru snížila, zatímco u uzlinových metastáz rezistentních k léčbě se hodnota AEF v průměru zvýšila. Závěr: Výsledky naší studie potvrzují možnost využití dvoufázového DE-CT vyšetření s kontrastní látkou, jako funkční zobrazovací metody, k hodnocení uzlinových metastáz, a to jak k jejich detekci, tak k hodnocení léčebné odpovědi.
Keywords: lymfatické metastázy; kontrastní látky; jod; nemalobuněčný karcinom plic; Fluorodeoxyglucose F18; fluorodeoxyglukosa F18; Lymphatic Metastasis; tomografie emisní počítačová; Humans; lidé; Iodine; Positron Emission Tomography Computed Tomography; PET/CT; Tomography, Emission-Computed; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Contrast Media